Kandidaat voor een nieuwbouwproject? Met BIM is de kans op geld- en tijdsverspilling kleiner

Bij veel bouwprojecten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van BIM en de daarbij horende certificering. BIM staat voor ‘Building Information Modelling’ en is eigenlijk een wijze van beheer van de gehele levenscyclus van een gebouw of object. Dat houdt dus alle zaken rondom vastgoed in: van ontwerp tot uitvoering en van onderhoud tot sloop. De kern van BIM is de samenwerking tussen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Zij kunnen middels BIM informatie met elkaar uitwisselen binnen een 3D-virtuele bouwomgeving (ook wel ‘common data environment’ genoemd). In deze blog vertellen we je waarom het kiezen voor een organisatie/project die werken volgens BIM een voordeel kan betekenen.

BIM en de toegevoegde waarde voor de particulier

Allerlei situaties zijn denkbaar waarin het voordeel van zo’n bouwwerkinformatiemodel naar voren komt. Zo kan het bijvoorbeeld zij dat je een nieuwbouwwoning koopt die nog ‘from scratch’ opgebouwd moet worden. Dit zijn vaak vrij grote bouwprojecten waarbij de samenwerking en planning tussen alle partijen allesbepalend is of het bouwproces soepel en volgens schema verloopt. Óf bijvoorbeeld de situatie dat je een prachtig oud herenhuis hebt gekocht dat aan een ingrijpende renovatie en opknapbeurt toe is? Grote kans dat je een partij met expertise moet inschakelen om bijvoorbeeld de fundering eens stevig aan te pakken. In deze beide situaties kan het verstandig zijn om na te gaan of de eerdergenoemde samenwerkende partijen al gebruik maken van de BIM methode. Waarom? Gedurende een project verkleint het de kans op faalkosten en tijdsverlies.

Proces: Inzage en transparantie

Ingenieurs, architecten en aannemers presenteren zich steeds vaker als partij die werken volgens de BIM methode. Daarmee kunnen zij aantonen dat ze het belang van transparantie en inzage tijdens bouwprocessen voor iedereen, dus ook jou in de rol van particulier en klant, erkennen. Denk bijvoorbeeld aan technische tekeningen en berekeningen die gemaakt worden bij ieder project, het is belangrijk dat ook jij deze zaken begrijpt. BIM geeft eindeloze mogelijkheden om jou zo goed mogelijk te betrekken bij het proces door bijvoorbeeld (perspectivisch juiste) 3D modellen te tonen. Daarnaast is de kans bij dergelijke partijen kleiner dat er bijvoorbeeld tijdens de bouw zelf fouten in de tekeningen ontdekt worden, waardoor het werk even stil komt te liggen of extra kosten met zich meebrengt.

Ben jij momenteel zoekende om je in te schrijven voor een nieuwbouwproject? Of ben je van plan een ingrijpende renovatie aan te gaan pakken? Vraag dan vooral aan de potentiële of betrokken partijen hoe zij de gegevensuitwisseling van het gebouw en project faciliteren. Werken zij al volgens de BIM methode? Dan verdienen zij daarmee een extra streepje achter hun naam!