Hoe zorg je voor een serene slaapkamer

De slaapkamer is een kamer van essentieel belang binnen een woning. Na drukke dagen op het werk, met de kinderen of met studie is het belangrijk om rust te pakken, en een goede nachtrust te hebben. Er spelen dan verschillende dingen mee, bijvoorbeeld een stille omgeving. Als de buren weer eens een feestje geven tot laat draagt dit absoluut niet bij aan een goede en gezonde nachtrust. Ook is een goed bed zelf erg van belang. Een matras wat zich goed aanpast aan het lichaam en de houding, en ook een fijn kussen speelt een grote rol. Een fijn bed en stille omgeving zijn echter niet de enige aspecten die in orde moeten zijn. Ook de slaapkamer zelf kan met zijn inrichting een hoop rust in de kamer brengen, of de ruimte juist erg druk maken. Denk aan fel gekleurde bedframes, of een erg aanwezige kast of bank. In andere woorden is het dus van belang om de slaapkamer een serene sfeer te geven door middel van bepaalde meubels of kleuren. In deze tekst zal worden beschreven op welke manieren deze serene sfeer het beste en het makkelijkste te behalen is.

Bepaalde kleurenschema’s die rust uitstralen

Zoals gezegd spelen niet alleen aspecten van buitenaf een rol in het hebben van een goede nachtrust. Ook de slaapkamer zelf heeft hier een aandeel in. En dan is nog het belangrijkste aspect de kleuren die zijn gebruikt in meubels en bijvoorbeeld de kleuren van de verf op de muren of het behang. Er zijn vele wetenschappelijk onderzoeken gedaan naar bepaalde kleuren en hetgeen dat zij uitstralen. Iets wat sowieso al duidelijk is, is dat een slaapkamer vol neon kleuren zeker geen rust zal kunnen uitstralen. Dit wordt dan ook niet aangeraden als kleuren in de slaapkamer. Betere opties zijn wat donkerdere en warmere kleuren. Zo is een mooie donkere blauw-groene muur niet alleen prachtig om te zien, maar straalt deze ook nog eens een hoop rust uit. Dit is daarom een erg goede optie als kleur voor op de slaapkamermuur. Dit hoeft natuurlijk niet compleet strakke verf te zijn, maar kan ook de kleur zijn van het behang dat wordt opgehangen. Het is dan echter wel weer van belang dat het behang zelf niet te veel drukke patronen bevat, aangezien dit de serene uitstraling weer sterk vermindert. Groen is natuurlijk niet de enige kleur die erg geschikt is, zo is wat donkerder blauw op zichzelf ook een goede optie. Daarnaast ook donkerder rood of een donkere oranje abrikoos kleur. Al deze kleuren stralen serene sferen uit, door de donkere diepere kleuren, waar je als het ware in wegzakt. 

De inrichting van de meubels zelf

Naast kleuren is het ook belangrijk dat de kamer zelf rustig ingericht is. Indien de kamer volgepropt is met meubels zoals banken, fauteuil, of andere onrustige meubels. Dit kan ontzettend afleidend zijn, en de kamer heel erg druk maken. Dit kan dan ook weer invloed hebben op de sfeer in de kamer, en daarmee dus ook weer de nachtrust die te behalen is. 

De conclusie is dus dat donkere, rustige kleuren het meest bijdragen aan een serene sfeer, net als een rustige inrichting van de kamer.