Een schone koffiemachine krijgen? Dit moet je doen!

Een koffiemachine.. het apparaat dat bijna in elke keuken terug te vinden is. Dat is niet voor niets, een koffiemachine wordt door veel mensen als heilig gezien. Een goede kop koffie wordt dan ook vaak het geluksmomentje van de dag genoemd en met een goede machine in huis kun jij dit geluksmoment dagelijks ervaren. Helaas komt er wel een zeer vervelend klusje bij kijken, namelijk het school houden of maken van de koffiemachine. Het is geen leuk klusje maar wel noodzakelijk om de levensduur van je koffiemachine te verlengen. Wanneer jij een koffiemachine namelijk niet regelmatig schoonmaakt zal er kalk ontstaan waardoor de machine uiteindelijk niet goed meer zal werken. Dat zou zonde zijn! Gelukkig hoeft het schoonmaken van een koffiemachine geen beroerde klus te zijn wanneer jij de juiste materialen gebruikt. We bespreken de belangrijkste middelen om een koffiemachine te reinigen. Hint: het heeft alles met ontkalken te maken, zoals ontkalker koffiemachine

Het ontkalken van een koffiemachine 

Het belangrijkste bij het reinigen van de koffiemachine is het verwijderen van kalk. Simpelweg door de machine regelmatig te gebruiken zal er zonder twijfel kalk ontstaan in de machine wat de smaak van de koffie en de werking van de machine zal verminderen. Het is zonde wanneer jij een goed koffiezetapparaat hebt gekocht en de koffie vervolgens niet meer optimaal smaakt omdat er kalk in de machine zit. Daarnaast, zoals eerder genoemd, zal kalk de werking van de machine aantasten en op ten duur er zelfs voor zorgen dat de machine niet goed meer functioneert. Dat moet natuurlijk voorkomen worden, dus ontkalken maar! Er zijn verschillende methodes om een koffiemachine te ontkalken. Azijn is een populair huishoudelijk middel wat gebruikt kan worden in combinatie met water om kalk op te lossen. Het nadeel van azijn is dat er een behoorlijk sterke geur vanaf komt en optioneel ook een gekke smaak. Daarom is het aan te raden om professionele ontkalker of ontkalkingstabletten te gebruiken. Dit zijn middelen speciaal gemaakt voor het reinigen van bijvoorbeeld koffiemachines. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je de koffiemachine optimaal kan reinigen zonder last van nare geuren of smaken. 

Alternatieve reinigings cups

Naast de professionele ontkalkingsmiddelen zijn er ook reinigings cups die speciaal ontwikkeld zijn voor bepaalde machines. Deze cups bevatten vaak een combinatie van ontkalker en andere reinigingsmiddelen om zo met één spoelbeurt klaar te zijn. Dit is natuurlijk een ideale optie wanneer je de machine een snelle schoonmaakbeurt wil geven. Echter zal het middel in de cups vaak minder efficiënt zijn dan pure ontkalker. Daarom wordt het aangeraden om voor een grote schoonmaak toch professionele ontkalker te gebruiken. 

Wat er ontkalkt moet worden

Kalk ontstaat doordat er continu water door de machine gespoeld wordt. Dit gebeurt voornamelijk aan de binnenkant van de machine. Daarom is het belangrijk dat de ontkalker of cups door de machine heen worden gespoeld in plaats van alleen de buitenkant te reinigen. Het gaat dus voornamelijk om de binnenkant van de machine. Echter zijn er meer onderdelen van de machine die kalk kunnen bevatten zoals de melkschuimer, het koffieplateau, het waterreservoir en andere kleine onderdelen. Door cups te gebruiken zal alleen de binnenkant van de machine doorgespoeld worden en is het dus nog noodzakelijk om voor de overige onderdelen andere ontkalker aan te schaffen.