Hoe kun je een lek opsporen in huis?

lekkage

Er ligt een plas water op de vloer, of er zit vocht in de muren. Hoe kun je bepalen waar het lek zit zonder de muren open te breken? Er zijn geavanceerde methodes van vochtdetectie mogelijk, evenals eenvoudige manieren om de herkomst van het lek op te sporen. Hoe werkt vochtbestrijding in huis?

Lekdetectie

Met lekdetectie kunnen lekkages opgespoord worden zonder te breken. Dit wordt doorgaans uitgevoerd met infrarood detectie of met ultrasoon detectie. Daarmee kan als het ware door de muren heen worden gekeken om het lek op te sporen.

Het lek kan overal vandaan komen

Wanneer je een vochtplek aantreft op de muur zul je geneigd zijn aan te nemen dat daar de bron van de lekkage zich bevindt. Toch is het heel goed mogelijk dan op een hoger gelegen niveau een lekkage is ontstaan waardoor het water naar beneden druppelt. Met lekdetectie wordt bepaald waar de lekkage zich daadwerkelijk bevindt.

Volg het spoor

In feite is een lekkage constateren een soort spoorzoeken, men start bij het eindpunt en werkt terug naar de bron. Naast lekkende leidingen kan neerslagwater ook de aanleiding zijn voor vocht in huis. Daarom is het van belang om de kwaliteit van de gevel en het dak ook in de gaten te houden. Meer informatie op: https://www.vochtbestrijdingsnel.be/