Veilig werken in de bouw

Werken in de bouwsector is niet voor iedereen weggelegd. Werken met hoge machines en zware gereedschappen brengt nogal wat risico’s met zich mee. Om de risico’s minimaal te maken kiezen veel bedrijven voor ISO 9001 certificering. Dit is een certificaat waarmee je als bedrijf kan aantonen dat je aan bepaalde standaarden voldoet die veilig werken bevorderen. Veel afnemers hebben als standaard dat een bouwbedrijf in het bezit is van dit certificaat. Daarnaast zijn er nog wat andere stappen die je kunt nemen om veilig en praktisch te kunnen werken in de bouw.

Juiste bescherming

Om te voorkomen dat personeel in de bouwsector risico’s loopt kun je veel doen aan bescherming. Een aantal standaard dingen die je kunt inzetten zijn bijvoorbeeld bescherming voor hoofd, ogen en oren. Het dragen van de juiste schoeisel is vanzelfsprekend ook essentieel. Voor het werken op hoogtes is er speciale valbescherming mogelijk. Naast het in het bezit hebben van deze vormen van bescherming is het cruciaal dat deze ook altijd op de juiste manier gebruikt worden. Dit is de verantwoordelijkheid van de werknemer maar ook zeker van degene die toezicht houdt. Het niet naleven van de regels die gelden van de bouw kunnen bovendien ook nog eens voor hoge boetes zorgen.

Verzekeren

Een ongeluk zit in een klein hoekje en valt daarom nooit uit te sluiten. Ondanks dat je voldoet aan alle richtlijnen en alert bent kan het voorkomen dat het toch een keer mis gaat. Dit is vervelend voor de werknemer en kan daarnaast ook op financieel gebied grote gevolgen hebben. Het is daarom ook dat een verzekering voor werkongevallen zeker niet onnodig is. Wat voor verzekeringen je zal moeten afsluiten is afhankelijk van de werkzaamheden die binnen het bedrijf worden verricht. Het is verstandig om niet te zuinig te zijn wat verzekeringen betreft omdat dit in de toekomst nog voor grote problemen kan zorgen. 

Certificaten

Het behalen van certificaten kan een hele goede stap zijn naar veilig werken in de bouw. Tevens zijn er ook certificaten voor andere takken binnen je bedrijf te behalen. Naast veilig werken is duurzaam werken met het oog op milieu misschien net zo belangrijk. Voor milieumanagement zou je als bedrijf ISO 14001 als certificaat kunnen behalen om aan te tonen dat je werk weinig schade aan het milieu aanricht.