Polycarbonaat en polyester golfplaten: wat zijn de belangrijkste verschillen

Golfplaten worden vooral als dakbedekking voor kleinere gebouwen gebruikt, Denk hierbij aan garages of tuinhuisjes. De platen zijn namelijk erg makkelijk te plaatsen, ze zijn niet te duur en toch zeer efficiënt! Wat zijn golfplaten juist en in welke materialen zijn ze te verkrijgen?

Wat zijn golfplaten?

Golfplaat is een bouwmateriaal dat als dakbedekking gebruikt wordt. Zoals de naam al doet vermoeden, worden het materiaal gekenmerkt door een golvende structuur. Er bestaat een grote verscheidenheid aan platen. De meest gebruikte materialen zijn echter polycarbonaat golfplaten en polyester golfplaten. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. De materiaalkeuze hangt dan ook sterk af van het exacte doel van de dakbedekking.

Verschil in lichtdoorlatendheid

Polycarbonaat en polyester zijn zeer kwaliteitsvolle stoffen die op enkele belangrijk vlakken sterk verschillen. Zo vormt de mate waarin het licht doorgelaten wordt een eerste groot verschil. Polyester platen zijn glasvezelversterkte golfplaten. Omdat de glasvezels zichtbaar zijn in de platen, zijn ze niet volledig transparant. Ze hebben daarom een lichtdoorlatendheid van ongeveer 50%. Polycarbonaat golfplaten daarentegen zijn volledig helder, waardoor ze dan ook een optimale lichtopbrengst garanderen.

De sterkte en slagvastheid van het materiaal

Polyester platen zijn sterk. De platen worden namelijk versterkt door de glasvezel die erin verwerkt is. Ze worden daarom vaak gebruikt voor fiets hokken of schuurtjes. Tegenwoordig bestaan er bovendien ook hagelbestendige polyester golfplaten. Dit is een slagvaste en sterke versie, ideaal voor veranda’s! Zoek je echter golfplaten die bestand zijn tegen alle inslag van buitenaf, dan moet je voor de polycarbonaat golfplaat kiezen. Polycarbonaat platen zijn de allersterkste platen die, dankzij hun enorme slagvastheid, voor bijna alle mogelijke toepassingen gebruikt kunnen worden.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een polycarbonaat golfplaat is duurder dan een polyester plaat. Hun buitengewone slagvastheid is te danken aan een specifiek productieproces, waardoor de prijs hoger ligt. Polyester is daarentegen erg eenvoudig te produceren en heeft dus een lagere kostprijs. Er wordt dan ook vaak gesteld dat prijstechnisch gezien polyester golfplaten de meest interessante keuze zijn.

 

Het uiteindelijke doel bepaalt je keuze

Polyester en polycarbonaat zijn sterke en kwaliteitsvolle bouwmaterialen. Bovendien zijn ze beide temperatuurbestendig. Je moet je keuze dan ook baseren op het doel van de golfplaten. Staat het gebouw in een omgeving met een hoog risico op een grote inslag? Dan kies je best voor polycarbonaat. Wil je liever een golfplaat die niet al het licht doorlaat? Dan is polyester voor jou de beste keuze!