Tips voor het zelf bewerken van hout

Ben jij niet alleen handig, maar ook creatief? Dan is het zelf bewerken van hout helemaal zo’n gek idee nog niet. In de huidige tijd waarin natuurlijk alles steeds duurder wordt, is het maar wat fijn om enigszins te kunnen besparen op bepaalde kosten. Het maken van meubels is er hier bijvoorbeeld één van. Uiteraard is het wel belangrijk dat je een idee hebt van waar je mee bezig bent en je ook beschikt over de juiste materialen om het bewerken op de juiste manier te kunnen uitvoeren. Speciaal daarom hebben we een aantal handige tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Passen en meten

Wanneer jij zelf aan de slag wilt gaan met het maken van meubels, dan is het belangrijk dat je goed past en meet. Je kunt het natuurlijk niet hebben dat je straks tijdens het frezen ziet dat de sponning voor de ene stoel- of tafelpoot op een andere plek zit, dan waar deze eigenlijk had moeten zitten. Het is daarom dus ook belangrijk om vooraf alles goed uit te meten en een tekening te gebruiken, zodat je zeker weet dat alles ook op de juiste manier gebeurt. Je kunt het vaak beter een keer extra nameten, dan dat je straks tot de conclusie komt dat het niet goed is en je misschien zelfs wel weer opnieuw moet beginnen.

Naar de houthandel

Naast het gebruik van freeskoppen voor houtbewerking, is het ook belangrijk dat je het juiste hout gebruik. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld grenen, eiken, maar ook MDF platen. Het is mede afhankelijk van het type meubels dat je graag zou willen maken. Erg populair op dit moment zijn ook steigerhouten meubels. Deze kunnen zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. Hierbij is het wel belangrijk te zorgen voor de juiste afwerking, wanneer je ervoor kiest ze buiten te laten staan. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het niet heel erg bevorderlijk is wanneer een steigerhouten tafel onbewerkt wordt blootgesteld aan regen, hagel en allerlei andere weersomstandigheden.

Het juiste gereedschap

Je kunt nog zo creatief zijn en het beste hout gebruiken, maar zonder het juiste gereedschap wordt er natuurlijk een heel lastig verhaal. Vooral voor het bewerken van hout, is een schaaf praktisch onmisbaar. Beschik je niet over de juiste materialen, dan is het aan te raden om deze eventueel van iemand te lenen of zelf te kopen. Heb jij dit allemaal voor elkaar, dan kun je met een gerust hart aan de slag.