Welke verschillende soorten kogelkranen zijn er?

Kogelkranen worden gebruikt als afsluiters bij systemen die gassen of vloeistoffen bevatten. Door gebruik te maken van een kogelkraan kun je de toevoer openen en sluiten en regelen hoeveel er doorheen kan vloeien. De toevoer kan worden geregeld door de kogel die in de kraan zit. Door de kraan te openen wordt de kogel negentig graden gedraaid. Dit systeem heeft natuurlijk ook de kenmerkende naam gegeven aan het instrument. Kogelkranen heb je niet in één soort te krijgen. Er zijn veel verschillende soorten kogelkranen te krijgen op de markt. In deze tekst gaan wij er een aantal kort toelichten, zodat jij precies weet wat de verschillen tussen de kranen.

Het verschil tussen handmatige en elektrische kogelkranen

Kogelkranen zijn te krijgen in een handmatige en een elektrische vorm. Bij handmatige kogelkranen zit er een hendel of een knop op de kraan die je zelf met de hand kunt opendraaien. Bij elektrische kogelkranen werkt dat iets anders. Elektrische kogelkranen zet je niet met de hand open of dicht. Het bevat een elektromotor die de kraan zelf open of dicht zet. Naast de handmatige en de elektrische kogelkranen, heb je ook nog een pneumatische kogelkraan. Daarbij wordt de kogel gedraaid door perslucht. De meeste kogelkranen op de markt zijn handmatige kogelkranen en moeten met de hand worden bestuurd. Daarnaast heb je ook nog kogelkranen met meerdere uitgangen. De meeste hebben er twee, maar er zijn ook kranen met drie of vier aansluitpoorten.

Verschillende soorten behuizingen kogelkranen

Kogelkranen kun je krijgen met verschillende soorten behuizingen. Ook de materialen verschillen per kogelkraan. Er zijn kogelkranen gemaakt van metaal, kunststof en composiet. Eendelige behuizingen zijn aan elkaar vast gelast en houden zo de kogel op zijn plaats. Bij een tweedelige behuizing heb je twee delen die verbonden zijn met een schroefdraad. het fijne aan deze behuizing is dat je de delen van elkaar los kunt maken. Zo kun je de kraan gemakkelijk en goed schoonmaken. Ook een driedelige behuizing kun je uit elkaar halen. Deze bestaat natuurlijk uit drie delen. De kogel in de kraan kun je meestal met een soort hendel bedienen. De meeste kogelkranen zijn gemaakt van rvs. Dit komt door het feit dat rvs goed bestand is tegen slijtage. Ook kan het goed tegen hoge temperaturen en veel druk.

Welke kogelkraan neem jij?

Wij hebben jou nu in het kort toegelicht welke soorten kranen er zoal zijn. Maar nu moet je zelf nog gaan kiezen welke kraan jij voor jouw werk gaat aanschaffen. Voor het materiaal raden wij jou in ieder geval rvs aan. Dit is natuurlijk ook het materiaal dat het meeste wordt gebruikt en dat is niet zonder reden. Met een rvs kogelkraan weet je zeker dat deze lang mee zal gaan en dat je niet binnen de kortste keren alweer voor een nieuwe kraan moet gaan kijken.

gratis Rode Stalen Buis Stockfoto