Wat is een Smart Home en hoe te beginnen?

Je hoort het begrip steeds vaker: een “smart home”. Bijvoorbeeld met slimme verlichting of een slimme thermostaat. Wat een Smart Home is en hoe je er een creëert, ontdek je hieronder.

Wat is een Smart Home?

Een Smart Home is een huis dat gebruik maakt van technologie om het voor jou gemakkelijker en handiger te maken om in te wonen. Je kunt dingen als jouw stem, jouw telefoon, of zelfs gewoon een app gebruiken om verschillende delen van het huis te bedienen, van de verlichting tot de deurbel.

Waarom jij een Smart Home wilt hebben

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het hebben van een Smart Home. De twee die wij het meeste horen, zijn geld besparen en gemakzucht. Die leggen we kort aan je uit.

Besparen op je energierekening

Een van de grote voordelen is dat het jou kan helpen geld te besparen op je energierekening. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat energie-efficiënter programmeren. Maar ook slimme stekkerdozen gebruiken om ervoor te zorgen dat elektronica wordt uitgeschakeld als je die even niet gebruikt.

Meer comfort en gemak

Een ander voordeel is dat een Smart Home je leven aangenamer maakt. Stel je voor dat je ‘s ochtends vanuit bed de lichten aan kunt doen of de koffiepot kunt starten! Smart Homes kunnen ook extra veiligheid bieden, zoals waarschuwingen als er een deur openstaat of als er onverwachte activiteit in jouw huis is.

Hoe begin ik?

Als je geïnteresseerd bent in het bouwen van een Smart Home, zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je begint. Zo moet je eerst beslissen wat voor apparaten en functies je in huis wilt. Er zijn veel verschillende opties, dus neem de tijd om uit te zoeken wat het beste zou werken voor jouw situatie. 

Doe vervolgens wat onderzoek naar welke producten compatibel zijn met elkaar – je wilt niet eindigen met een heleboel apparaten die niet met elkaar werken! 

Stel ten slotte een budget vast. Sommige slimme apparaten zijn duurder dan andere, dus welke je kunt kopen, hangt ook van jouw portemonnee af.

Populaire Smart Home producten

Er zijn veel verschillende soorten apparaten beschikbaar voor jouw Smart Home. Hieronder vindt je enkele van de meest populaire in Nederland:

  • Slimme lampen: die kun je op afstand bedienen. Ze bevatten vaak functies zoals dimmen, plannen en van kleur veranderen.
  • Slimme Thermostaten: daarmee bespaar je veel geld op de energierekening. Deze thermostaten kunnen namelijk automatisch de temperatuur aan te passen op basis van het feit of er iemand thuis is of niet.
  • Slimme camera’s: deze zorgen voor veiligheid en gemoedsrust doordat je jouw huis in de gaten kunt houden, zelfs als je er niet bent.
  • Slimme deursloten (vaak in combinatie met een slimme deurbel): daarmee kun je op afstand zien wie er voor de deur staat en op afstand jouw deuren voor diegene ontgrendelen. Je ziet zelfs wanneer die persoon jouw huis weer uit gaat, waarna je de deur op afstand kunt vergrendelen.
  • Smart home hubs: Dit is de centrale hub waarmee je al jouw slimme apparaten vanaf één locatie kunt bedienen.

Hoe ziet jouw Smart Home eruit?

Een Smart Home is kortom een huis met slimme apparaten die via internet met elkaar communiceren. Het doel van een Smart Home is het verbeteren van het comfort, de veiligheid en het energieverbruik. Met allerlei slimme producten kun je op basis van jouw wensen en budget een eigen Smart Home maken. Hoe ziet jouw Smart Home eruit? Laat het weten in de comments.