Wat is asbestsanering?

De afgelopen jaren is het je ongetwijfeld wel voorbij gekomen: asbest is slecht voor je gezondheid. Vroeger werd asbest veel gebruikt in woningen. Logisch, want het stof is erg sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien erg goedkoop. Vanwege deze voordelen werd het materiaal veel gebruikt in de periode 1945 tot en met 1980. Sinds 1993 is het gebruik van asbest in alle vormen verboden om mensen en de natuur te beschermen tegen dit schadelijke stof. In 2024 zijn zelfs asbestdaken in Nederland verboden. Daarom is asbestsanering onvermijdelijk. In deze blog vertellen we je hier graag meer over.

 

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk wanneer er losse vezels in de lucht zweven. Deze vezels kunnen namelijk worden ingeademd. Wanneer dit gebeurt, kan dit leiden tot longkanker of longvlieskanker. Vandaar het gebruik van asbest sinds 1993 is verboden. Het inademen van deze vezels gebeurt vaak in binnenruimtes. In het buitenlucht is de kans op het inademen een stuk kleiner, aangezien het daar niet in grote hoeveelheden voorkomt. 

Wanneer je een asbestvezel binnenkrijgt, betekent het niet dat je direct ziek wordt. Het duurt meestal tientallen jaren voordat iemand hierdoor ziek wordt. Daarnaast is de kans klein dat je er daadwerkelijk ziek van wordt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Asbestsanering is dan ook geen overbodige luxe.

 

Hoe werkt asbestsanering?

Wanneer er asbestsanering plaatsvindt, wordt er een afgesloten ruimte gecreëerd. Dit wordt ook wel een containment genoemd. In deze ruimte wordt er een onderdruk gecreëerd, zodat de schadelijke stoffen in de containment blijven. De lucht wordt vervolgens afgevoerd, zodat schadelijke stoffen geen kans krijgen. Asbestsanering dient niet in de buitenlucht gedaan te worden. Dit wordt zo veel mogelijk voorkomen om het uitstoot van deze stoffen te voorkomen. Over het algemeen zijn er drie vormen van asbest verwijderen, namelijk: binnensanering, buitensanering en glovebagsanering. Welke vorm er wordt gebruikt, is afhankelijk van de situatie.