Het onderhouden van je zeil/motorboot

Het onderhouden van je zeil/motorboot

De winter komt er weer aan, dus zullen veel boten uit het water verdwijnen en aan de kant worden gezet. Kortom, de perfecte gelegenheid om je boot te onderhouden. Maar wat is belangrijk tijdens het onderhouden van je boot en hoe bewerkstellig je dit? In dit artikel een aantal tips en belangrijke zaken waar je op moet letten tijdens het onderhouden van je boot.

Nieuwe antifouling

Het is verstandig om elk jaar als de boot naar de winterstalling gaat er een nieuwe antifouling op te verven. Hierdoor zullen er geen algen of ander ongewenst gedierte zich aan je boot vastklampen, waardoor je boot er schoon en keurig uitziet. Daarnaast zorgt het er ook nog voor dat je snelheid niet afneemt, want algen of schelpjes aan je boot laten deze afremmen in het water.

Poetsen

Het perfecte moment om je boot is even flink schoon te poetsen, is terwijl je boot in de winterstalling staat. Je kan zowel bij de onderkant als de bovenkant en aangezien je de boot in een winterstalling hebt staan, staat die ook droog. Kortom, het perfecte moment om je boot van zowel de binnen als de buitenkant eens flink onder handen te nemen.

De motor

De motor is voor zowel motorboten als zeilboten een belangrijk iets, dus zorg ervoor dat je de motor in deze tijd goed controleert, repareert en verbeterd. Vervang de filters en het motorolie en kijk de snaren in de motor na. Zorg daarnaast dat je de motor niet in een al te koude plaats bewaart in de winter, het is verstandig om hem mee naar huis te nemen als je hier ruimte voor hebt. 

Te laat

Ben je nou te laat met het onderhouden en is je boot gezonken? Zorg dan dat je jouw boot laat weghalen, anders kan je een flinke boete boven het hoofd hangen. Je kan je boot laten recyclen op een goede manier door een bootsloperij.