De perfecte combinatie: vloerverwarming en schuimbeton

In deze blog ga ik het hebben over elektrische vloerverwarming, infrarode vloerverwarming en over het isoleren van je kruipruimte met schuimbeton. Het is natuurlijk belangrijk om een goede vloerverwarming te hebben en daarom wil ik met deze blog verder ingaan op 2 veelvoorkomende vloerverwarmingsystemen. Ook ga ik precies uitleggen waarom je de kruipruimte van je huis moet isoleren.

Elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming bedoelen we hier niet infrarode vloerverwarming, wat ook elektrisch is. We hebben het hier over bedrading die warm wordt door een elektrische stroom die er door gaat. De warmte komt door de weerstand van die bedrading. Voor dit type verwarming heb je dan ook geen cv-installatie nodig. De bedrading kan op de ondervloer worden gelegd en daarop vastgemaakt. Maar men kan ook matten kopen, waarin de bedrading is verwerkt. Die matten kleef je dan op de vloer. Een derde vorm is folie. Die heeft echter minder capaciteit dan de twee eerdergenoemde vormen. Elektrische vloerverwarming verbruikt redelijk wat energie en het toepassing ervan ligt daarom minder voor hand in ruimtes die continu verwarmd worden. Voor ruimten waar af en toe verwarming nodig is, geldt dat nadeel minder. Bij vloerverwarming treedt er geen luchtcirculatie op en daarom praten we hier over stralingwarmte. De vloer die op de elektrische vloerverwarming wordt gelegd, hoeft niet dik te zijn en daardoor warmt die vloer snel op.

Infrarode vloerverwarming

Infrarode vloerverwarming is een vorm van elektrische vloerverwarming en heeft de vorm van een folie, die infraroodstraling opwekt als er een elektrische stroom doorheen loopt. Het materiaal dat die straling opwekt, is koolstof. De elektrische stroom warmt die koolstof op en dan begint die infrarood uit te stralen. Als die stroom met zonnepanelen wordt opgewekt, dan is dat wel zo voordelig. De folie is tamelijk dun en wordt op de geïsoleerde vloer gelegd. Dit heeft als voordeel dat een vloer met dit type vloerverwarming niet erg hoog hoeft te worden. In een bestaande woning hoeven daarom doorgaans geen deuren te worden aangepast, maar kunnen gewoon open en dicht. Je voelt de effecten van infraroodstraling behoorlijk snel en dat is een belangrijk voordeel. De goede verspreiding van warmte over de hele vloer is mogelijk, maar daarvoor is wel een goede installatie nodig. Een nadeel is ook dat infraroodverwarming tekortschiet om als hoofdverwarming te dienen. Dat kan alleen bij een hele goede isolatie van een woning. 

In de volgende paragraaf gaan we bespreken waarom je schuimbeton moet gebruiken en waarom je überhaupt je kruipruimte moet gaan isoleren.

Schuimbeton voor de isolatie van een kruipruimte

Onder een woning bevindt zich doorgaans een ruimte, die de kruipruimte wordt genoemd. Die ruimte wordt gebruikt voor allerlei leidingen, zoals voor elektriciteit, verwarming, drink- en afvalwater. Daar waar een leiding in de bovenliggende ruimte moet uitkomen, gaat die door de vloer heen. Om vochtproblemen in een kruipruimte te voorkomen, wordt die goed geventileerd. Daardoor kan het er in de winter behoorlijk koud zijn. Die kou koelt de vloer van de ruimte erboven af. Als je daarop loopt of staat, dan is dat niet prettig. Ook gaat er kostbare warmte verloren en moet je meer stoken. Om dat tegen te gaan, kan de kruipruimte worden opgevuld met schuimbeton. Het is eenvoudig aan te brengen en isoleert goed. De kruipruimte dient dan wel voldoende hoog te zijn om erin te kunnen werken. Betonschuim is duurzaam, want het is compleet te recyclen en milieuvriendelijk.