Belangrijke eigenschappen zaagmachines

Weet jij al welke eigenschappen een zaagmachine heeft? Natuurlijk is het logisch, dat dit per soort machine verschild, maar over het algemeen hebben de meeste machines dezelfde functies. In deze blog gaan we hier dieper op in. Zo geven we meer informatie over het verstek zagen, de trekfunctie, de lasergeleider, het onderstel, tafelverbreding en de stofafzuiging. Hieronder geven we per eigenschap meer informatie.

Wat is verstek zagen?

Je kunt verstek zagen met een verstek- of afkortzaag, maar ook met een decoupeerzaag. Met verstek zagen wordt bedoeld, dat je onder een bepaalde hoek een zaagsnede maakt. Deze hoek kun je eenvoudig instellen met behulp van draaiknoppen op de betreffende machine. Niet heel moeilijk dus. Na het juist instellen kun je eenvoudig diverse materialen zagen, waaronder dikke balken.

Trekfunctie

Zoals de naam al aangeeft, trek je als het ware het zaagblad naar je toe. Hierdoor kun je eenvoudig diverse materialen kaarsrecht door midden zagen. Deze functie lijkt een beetje op het zagen met een zaagtafel.

Lasergeleider

Met behulp van een lasergeleider kun je kaarsrechte zaagsneden maken. De laser toont precies waar de zaaglijn loopt, zodat je deze eenvoudig kunt volgen.

Onderstel

Deze wordt onder een afkortzaag of tafelzaag geplaatst, zo kun je eenvoudig staand de werkzaamheden uitvoeren.

Tafelverbreding

Meestal een welbekend onderdeel van een tafelzaagmachine. Hierdoor is het mogelijk om de wat langere materialen te kunnen zagen. In dit geval leg je het materiaal op de tafel en beweeg je deze naar het zaagblad toe. Hierdoor kun je snel en eenvoudig bijvoorbeeld een plak verzagen.

Stofafzuiging

Een heel nuttig onderdeel, is de stofafzuiging. Tijdens het zagen wordt bijna al het zaagsel en zaagstof opgezogen. Dit werkt niet alleen veel prettiger, maar is ook nogeens extra veilig. De kans, dat er wat in je ogen terecht komt, is namelijk met afzuiging een stuk kleiner. Ook hoef je niet de hele werkplaats de hele tijd schoon te maken. Een win-win. Meer weten over de functies van zaagmachines? Leer hier meer.