Alles wat je moet weten over tuinrenovatie

Word je er niet blij van als je naar je tuin kijkt en overweeg je om je tuin te laten renoveren? Lees dan snel verder. In dit blog vertellen je namelijk alles over wat je moet weten als je ervoor kiest om je tuin te laten renoveren.

In welke gevallen is tuinrenovatie een goede keuze?

Tuinrenovatie is een goede keuze als de tuin voor een deel niet meer naar je zin is. Denk bijvoorbeeld aan de beplanting die verplaatst moet worden, een terras dat verzakt is of een stuk betegelde tuin dat je wilt omtoveren tot een mooie plek vol planten.

In welke gevallen is tuinrenovatie geen goede keuze?

Wanneer de tuin voor een groot deel niet meer naar je zin is. In dat geval is het vaak beter om de tuin in zijn geheel te vernieuwen, dus een nieuwe tuin aan te laten leggen. Ook kan het zo zijn dat er te veel tuinproblemen zijn, waardoor het verstandiger is om de tuin leeg te halen en vanuit de bodem opnieuw op te bouwen.

Wat zijn de voordelen van tuinrenovatie?

  • Doordat de tuin voor het grootste gedeelte hetzelfde blijft is het niet per se nodig om een nieuw tuinontwerp te laten maken.
  • Tuinmaterialen kunnen worden hergebruikt als ze nog in goede conditie verkeren. Daardoor kunnen de materiaalkosten flink lager uitvallen dan wanneer je alles nieuw koopt.
  • Het gedeeltelijk renoveren van de tuin is een stuk goedkoper dan de aanleg van een nieuwe tuin.
  • Tuinrenovatie biedt als groot voordeel dat je met een relatief beperkte ingreep het tuinplezier vergroot, omdat als de tuin naar je zin is je vaker in de tuin gaat zitten.

Wat kost het laten renoveren van je tuin?

Voor het laten renoveren van je tuin zijn geen standaardprijzen te noemen. Het verschilt namelijk aanzienlijk of de renovatie beperkt is of dat je een uitgebreide tuinrenovatie wilt laten uitvoeren. Zo kan een kleine renovatie, zoals het verplaatsen en snoeien van de beplanting, vaak in een dag worden uitgevoerd waardoor het goedkoper is dan wanneer er ook nog andere zaken moeten worden opgepakt. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van een verzakt terras.

Tuinrenovatie en circulariteit

Zoals we net al aangaven kan het mogelijk zijn dat je tuinmaterialen bij tuinrenovatie hergebruikt. In dat geval kunnen we een gedeeltelijk circulaire tuin creëren. Op die manier creëer je een echte win-win situatie. Aan de ene kant zorg je ervoor dat je weer kunt genieten van je tuin en aan de andere kant draag je bij aan een betere wereld omdat je producten hergebruikt.